Особливості розвитку світового ринку біотехнологічної продукції

Iryna Valeriyivna Prykhodko


Анотація


Вступ. Зростання чисельності населення та брак природних ресурсів спричинили перехід генної інженерії на новий етап свого розвитку, який, однак, супроводжується постійними суперечками щодо якості та безпечності такої продукції. З упевненістю можна стверджувати, що генетично модифікована продукція відкриває перед людством як нові перспективи, так і ймовірні загрози, адже низка наукових досліджень вказують на небезпечність ГМ-продукції, яка призводить до різноманітних захворювань у людей та можливих несприятливих ефектів на довкілля. Сьогодні існує цілий перелік причин щодо застережень до генетично модифікованої продукції: недостатня інформованість споживачів щодо походження цих продуктів, неоднозначне їх сприйняття з позиції безпечності чи небезпечності тощо. Одночасно з поширенням генетично модифікованої продукції (ГМО) у багатьох країнах світу спостерігається рух «за екологічно чисту продукцію» та функціонування «зон, вільних від ГМО». Кожна країна обирає свій підхід щодо використання чи обмеження у своєму житті генетично модифікованої продукції.

Метою роботи є проаналізувати та оцінити перспективи реалізації інноваційних підходів у функціонуванні світового ринку біотехнологічної продукції. Дослідити феномен генетично модифікованої продукції та висвітлити основні особливості розвитку світового ринку ГМО.

Метод (методологія). У дослідженні використано методи узагальнення, логічний та аналізу.

Результати. Систематизовано тлумачення категорії «генетично модифікована продукція». Досліджено еволюцію світового ринку біотехнологічної продукції. Розглянуто особливості вирощування генетично модифікованої продукції у розвинутих країнах та країнах, що розвиваються, та узагальнено світову практику регулювання ГМО. Окреслено перспективи застосування біотехнологій  на основі досвіду державного регулювання країн ЄС та США. Визначено основні фактори впливу на механізми функціонування світового ринку генетично модифікованої продукції.


Ключові слова


генетично модифікована продукція; біотехнологічна продукція; світовий ринок; зона, вільна від ГМО; покоління ГМ-культур; маркування; режим доступу ГМО на ринок; безпечність продукції; ризики; економічна ефективність

Повний текст:

PDF

Посилання


Yulevych, О., Kovtun, M., Gyl I. (2012). Biotechnology. Mykolaiv, MDAU, 476p.

Sanchez, D. (2015). Genetically modified crops: how attitudes to new technology influence adoption. Australian Council of Learned Academies, 25p.

Yuen-Ting, Wong, A., Wai-Kit, Chan, A. (2016). Genetically modified foods in China and the United States: a primer of regulation and intellectual property protection. Food Science and Human Wellness, 5, 124-140.

Balasynovych, B. GMOs: challenges and experience of legal regulation. Retrieved from: www.adp-ukraine.de/images/knigi/final_for_web1.pdf.

Zhukova, Y., Korol, M., Vakulenko, M. (2014). Economic aspects of GMOs’ growing. Goods and markets, 1, 36-48.

Kryvogubova, O. (2013). Introduction to state regulation of genetically modified organisms. Visnyk AMSU, 2(9), 188-193.

Golubkov, M. (2015). Modern world trade of goods prodused by using bitechnology. Russian foreign vestnik, 12, 76-92.

James, K. Ten main facts about GMOs for 20 years from 1996-2015. Retrieved from: http://www.isaaa.org.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Збірник наукових праць "Економічний аналіз"

ISSN 1993-0259 (Print)  ISSN 2219-4649 (Online)

 

© Тернопільський національний економічний університет

© «Економічний аналіз», 2007-2019