Формування категоріального апарату у сфері визначення різних типів харчових продуктів

Natalia Oleksandrivna Tikhonova


Анотація


Вступ.  В умовах зростаючої інтеграції національної економіки України у світову, серед актуальних економічних проблем особливо гостро постає потреба розробки теоретико-методичних положень та рекомендацій щодо ефективного формування оптимального категоріального апарату для визначення різних типів сучасних харчових продуктів, у тому числі і з урахуванням сучасних тенденцій у розвитку ринку харчових добавок.

Мета. Створення узагальненої класифікації сучасних типів харчових продуктів із подальшим наданням визначень цих типів, а також їх уточненням за рахунок можливості входження у склад продукту тих чи інших харчових добавок є основним завданням статті.

Результати. Проаналізовано та узагальнено вимоги, що сьогодні висуваються до всіх без винятку харчових продуктів, а саме: безпека та корисність для здоров’я споживачів; якість, відповідно до затверджених норм і стандартів; задоволеність споживачів властивостями продукту, складають підгрунтя для подальшого аналізу та створення сучасної, чіткої та зрозумілої не тільки науковцям, а і споживачам класифікації сучасних харчових продуктів. Визначення наведених у класифікації типів не тільки закриває питання неоднозначності використання термінів, а й дає можливість подальшого наукового дослідження та удосконалення останніх із додаванням особливих ознак при використанні різних видів харчових добавок.

Висновки. Розглянуті категорії дадуть змогу, по-перше, ліквідувати невизначеність використання існуючих сьогодні на побутовому рівні термінів, які вважаються споживачами синонімами, але такими не є. По-друге, завадять непорядним виробникам використовувати необізнаність споживачів у своїх цілях, а з іншого боку піднімуть рівень культури споживання харчових продуктів серед населення. По-трете, стане чітко зрозуміло, які саме продукти є продуктами майбутнього і на що орієнтуватися виробникам. Запропонований у статті розподіл харчових добавок передбачає перспективу розвитку цієї галузі за рахунок появи нових типів харчових добавок органічного походження. 


Ключові слова


класифікація; типи харчових продуктів; сучасні харчові продукти; типізація; харчові інгредієнти; харчові добавки

Повний текст:

PDF

Посилання


Galechyan, N. & Gyseva, Y. (2009). Ecoproducts in the modern life. Product industry of agribusiness, 2, 14-17.

The law of Ukraine “On the quality and safety of food products and raw materials for food products”. (n.d.). Retrieved April 15, 2014, from http://zakon2. rada.gov.ua/laws/show/191-15


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Збірник наукових праць "Економічний аналіз"

ISSN 1993-0259 (Print)  ISSN 2219-4649 (Online)

 

© Тернопільський національний економічний університет

© «Економічний аналіз», 2007-2019