Оцінка варіації рівня економічної доступності продовольства

Igor Bogdanovych Yatsiv, Svitlana Fedorivna Yatsiv


Анотація


Обґрунтовано необхідність використання детальнішої інформації для відображення економічної доступності продовольства та її варіації для окремих груп населення країни. Запропоновано використання для оцінки нерівності в розподілі продовольчих ресурсів індикаторів диференціації споживання в домогосподарствах основних продуктів харчування, коефіцієнтів Джині, коефіцієнтів еластичності попиту на продовольчі товари за доходом. Показано зв’язок між окремими критеріями економічної доступності продовольства. Розглянуто методику використання даних вибіркового обстеження домогосподарств України для визначення коефіцієнтів Джині, коефіцієнтів еластичності попиту на продовольство за доходом. З’ясовано, що коефіцієнт Джині понад 0,05 вказує на наявність проблем у забезпеченні економічної доступності продовольства для усього населення. Обґрунтовано доцільність урахування при визначенні коефіцієнтів еластичності обсягів споживання в домогосподарствах лише тих продуктів харчування, які купуються. Проведено аналіз динаміки запропонованих показників, що дозволило встановити зміни у варіації економічної доступності продовольства для населення України. Спостерігається зменшення диференціації споживання окремих видів продовольства, однак рівень витрат на харчування залишається надто високим для майже всього населення країни. 


Ключові слова


продовольча безпека; продукти харчування; економічна доступність; коефіцієнт Джині; еластичність попиту; домогосподарство

Повний текст:

PDF

Посилання


Verkhovna Rada of Ukraine (2011). On food safety of Ukraine: project of Law of Ukraine. Retrieved April 15, 2014, from : http://search. ligazakon.ua/l_doc2. nsf/link1/JF6GI01A.html. Kyiv.

Fedulova, I. V. (2013). Food safety: essence, status and features of providing. Kyiv, Kondor.

Tryn’ko, R. I. (2011). Food safety of state: status and prospects of strengthening. Lviv, Lviv State University of Internal Affairs.

Mudrak, R. P. (2013). Food safety of Ukraine in the context of globalization. Mycolayiv, Mykolayiv National Agrarian University.

Skydan, O. V. (2010). Food security as a priority agricultural policy: issues of institutionalization. Public Administration: improvement and development, 7.

Shpychak, O. M., Bodnar, O. V. (2013). Problems of capacity of the domestic consumer market for agricultural products and foodstuffs in the context of purchasing power. Ekonomika APK, 5, 87-95.

Malygina, V. D. (2011). Methods of ensuring food security of Ukraine. Donetsk, Noulig.

Reznikova, O. C. (2011). Food security in condition of world global economy. Kyiv, ARIAL.

Skrypnyk, A. V., Zinchuk, T. Yu. (2012). Information component of food security of Ukraine. Ekonomika APK, 9, 103-111.

Orlenko Ya. Yu. (2013). The formation food supply of Ukraine in the context of national security: theoretical frameworks, methodological approaches, mechanisms of public administration. Donetsk, Yugo-Vostok.

State Statistics Service of Ukraine (2013). Expenditure and Resources of household of Ukraine in 2012 year. Kyiv.

Ukrainian Government (2000). On approval of food sets, non-food products and service sets for basic social and demographic groups: resolution. Ofitsiynyy visnyk, 16, 97-111.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Збірник наукових праць "Економічний аналіз"

ISSN 1993-0259 (Print)  ISSN 2219-4649 (Online)

 

© Тернопільський національний економічний університет

© «Економічний аналіз», 2007-2019