Аналіз функціональних зв’язків у молокопродуктовому підкомплексі АПК

Olexandr Volodymyrovych Byelosvyet


Анотація


Метою дослідження є формування напрямів корегування інструментів державного регулювання виробництва молока та молочної продукції. У статті розглянуто особливості зв’язків основних елементів молокопродуктового підкомплексу, які впливають на формування результуючих ознак досліджуваної сфери. Особлива увага звертається на продуктивність виробництва молока та молочної продукції у молокопродуктовому підкомплексі АПК. Автор звертає увагу на те, що генетичний потенціал молочного стада в Україні використовується не повною мірою. Проаналізовано залежності між продуктивністю корів та показниками рентабельності виробництва молока. Особливе значення в межах споживання продукції займають оптово-відпускні та роздрібні ціни на відповідну продукцію. Роздрібні ціни можуть бути зменшені за рахунок корегування податкових ставок ПДВ на оброблене молоко та молочну продукцію. Для забезпечення позитивних показників прибутковості суб’єктів молокопродуктового підкомплексу доцільно також корегувати рівень оптово-відпускних цін. У межах відповідних співвідношень розглянуто механізм державного регулювання цін та розраховано раціональний рівень максимальних та мінімальних закупівельних та оптово-відпускних цін на молоко та молочні продукти з метою забезпечення позитивної динаміки споживання відповідної продукції. З’ясовано основні напрями корегування державної цінової та фіскальної політики. Обґрунтовано запровадження заходів щодо зростання продуктивності корів у молочному скотарстві. Запропоновано зменшити ставку ПДВ на молоко та молочну продукцію, а також встановити коридор регулювання цін. 


Ключові слова


державне регулювання; молоко; молочні продукти; рентабельність виробництва; ціна; норма споживання

Повний текст:

PDF

Посилання


Valentynov, V. L. (2007). Factors of non-equivalent inter-relations in agricultural sector. Ekonomika APK (Economics of agricultural sector), 2, 19-23. Retrieved April 15, 2014, from http://archive. nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/e_apk/

Mesel-Veseljak, V. J. (2009). Directions competitiveness of agricultural production. Ekonomika APK (Economics of agricultural sector), 10, 7-14. Retrieved April 15, 2014, from http://archive. nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/e_apk/

Sabluk, P. T. (2007). Economic mechanism agricultural sector in a market economic system. Ekonomika APK (Economics of agricultural sector), 2, 3-10. Retrieved April 15, 2014, from http://archive. nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/e_apk/

Olijnyk, O. V. & Olijnyk, Т. І. (2007). Parity input prices and trends in economic development Ekonomika APK (Economics of agricultural sector), 7, 120-125. Retrieved April 15, 2014, from http://archive. nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/e_apk/

Onjegina, V. M. (2007) State regulation of prices and incomes of agricultural producers. Kyiv: National Scientific Centre "Institute of Agrarian Economics"

Blayney, D. & Manchester A. C. Milk Pricing in the United States. Electronic Library. Retrieved April 15, 2014, from http://www.ers. usda.gov/publications/aib-agricultural-information-bulletin/aib761. aspx#. UjnK0uVJ9kB

Masson, R. T. & DeBrock, L. M. The Structural Effects of State Regulation of Retail Fluid Milk Prices. Electronic Library. Retrieved April 15, 2014, from http://economics. cornell.edu/masson/04DeBrock-Masson-State-Milk1. pdf

Ippolito, R. A. & Masson, R. T. The Social Cost of Government Regulation of Milk. Electronic Library. Retrieved April 15, 2014, from http://economics. cornell.edu/masson/03Ippolito-Masson-SocCostMilkReg. pdf

Bezuhlyy, M. D. & Zubets', M. V. (2011). Economic aspects of reforming the agro-industrial complex of Ukraine. AhroInKom (AgroInKom), 4-6, 4-13 (in Ukr. )

Shyyan, N. I. & Lyalina, N. S. (2007). Economic problems of intensification of milk production in the context of the theory of diminishing returns. Ekonomika APK (Economics of agricultural sector), 11, 74-79.

Kucher, L. Yu. (2010). Intensification of dairy farming in improving its profitability. Visnyk ahrarnoyi nauky (Journal of Agricultural Science), 12, 72-75.

Hutorov, O. I. , Kucher, L. Yu. , Kucher, A. V. (2013). The economic basis for the formation yield of milk in farms: theoretical and applied aspect. Kharkiv: Tochka.

Balances and consumption of basic foodstuffs population of Ukraine 2012 (2013). In O. G. Osaulenko (Ed. ). Kyiv: August Trade (in Ukr. ).

Kalynchyk, N. V. & Petrychenko, A. A. (2011). Sizing agricultural enterprises for the production of milk and beef. Kyyiv: NNTs IAE (in Russ. )

Khabyrov, H. A. & Nykytyna, A. A. (2007). Optimizing the size of farms. Dopovidi rosiys'koyi akademiyi nauk (Reports of the Russian Academy of Sciences), 4, 55-57.

Display individual policy measures and selected relative indicators data for each country (Ukraine) Electronic Library. Retrieved April 15, 2014, from http://www.oecd.org/tad/agricultural-policies/ForDistribution___UKR.xls.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Збірник наукових праць "Економічний аналіз"

ISSN 1993-0259 (Print)  ISSN 2219-4649 (Online)

 

© Тернопільський національний економічний університет

© «Економічний аналіз», 2007-2019