Дослідження зв’язку балансової і ринкової капіталізації підприємств харчової промисловості
Анотація
Уточнено економічний зміст капіталізації підприємств та виокремлено її складові: балансову і ринкову. Уточнено сутність балансової і ринкової капіталізації. Обґрунтовано значення мультиплікатора ринкової вартості в оцінці капіталізації підприємств. Проаналізовано динаміку мультиплікатора для кола підприємств харчової промисловості. Підкреслено його значення як фактора ціноутворення на ринку акцій, а також як індикатора оцінки ринкової вартості і критерію інвестиційної привабливості підприємств корпоративного типу. Доведено необхідність вивчення взаємозв’язку між балансовою і ринковою капіталізацією. Проведено кореляційний аналіз цього зв’язку, а також кореляційний аналіз впливу чистого доходу на ринкову капіталізацію підприємств. Встановлено наявність щільного прямого зв’язку для групи підприємств. Для окремих підприємств зафіксовано відсутність або оберненість зв’язку між балансовою і ринковою капіталізацією. На основі отриманих даних зроблено висновки та запропоновано рекомендації щодо доцільності емісії акцій для кожної групи підприємств, доцільності оцінки вартості підприємства ринковими методами. Наголошено на необхідності поглибленого аналізу причин невідповідності динаміки курсоутворення фінансовому стану і фінансовим результатам для підприємств з негативними результатами кореляційного аналізу. Окреслено коло перспективних досліджень із розширенням кількості досліджуваних підприємств.
Ключові слова
Посилання
Horyachuk V. F. (2009). Theoretical aspects of state regulation of capitalization in transforming the economy of Ukraine. Actual problems of public administration, 2(36), 43-48.
Buleeva, I. P. & Bryuhovetskaya, N. E .(2011). Capitalization of enterprises : Theory and Practice. Donetsk.
Bazilinska, O. J. (2012). An effective system of corporate governance as a prerequisite for the growth of capitalization. Bulletin of Chernigov National Technological University, 1, 21-24.
Myskiv, G. V. & Shevchenko, N. V. (2010). Some aspects of determining the nature of the market capitalization of the joint industry. European vector of economic development, 1 (8), 141-145.
Oleksenko, O. V. (2011). Capitalization of the food industry as a factor in improving the competitiveness of products. Journal of Kharkov National Technical University of Agriculture Economics, 113.
Shevchenko, N. (2008). Methodological approaches to determining the level of capitalization of the industry. Scientific Bulletin of National Forestry University of Ukraine, 18(6), 134-139.
Yvashkovskaya, I. V., Kuznetsov, I. A. Yvashkovskaya, I. I. (2008). Methods of correction of market multiples for country risks: an empirical study. Financial audit and analysis, 5. Retrieved April 15, 2014, from http://auditfin.com/fin/2008/5/Ivashkovskaya/Ivashkovskaya% 20.pdf
Bahatska, K. B. & Kovalenko, O. S. (2013). Trends real and fictitious capitalization of the food industry. Priority development of Ukraine and other countries. Chernigov : Publishing House " Helvetica ", 54-57.
Informational portal of private investment and finance. Retrieved April 15, 2014, from www.investfunds.ua.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.
##submission.copyrightStatement##
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Attribution International 4.0 (CC-BY-NC 4.0) .
Збірник наукових праць "Економічний аналіз"
ISSN 1993-0259 (Print) ISSN 2219-4649 (Online) DOI: 10.35774/econa
© Західноукраїнський національний університет
© «Економічний аналіз», 2007-2020
