Тенденції розвитку спиртової галузі України: можливості і межі гнучкості суб’єктів господарювання

Iryna Olehivna Demkiv


Анотація


Вступ. Стаття присвячена проблематиці управління гнучкістю підприємств. Досліджено особливості функціонування підприємств спиртової галузі у нестабільному ринковому середовищі. Нестабільність ринкового середовища, зумовлена економічною кризою, призводить до необхідності перегляду цільових орієнтирів діяльності підприємств, використання новітніх методів управління, а також розгорнутого аналізу впливу чинників зовнішнього і внутрішнього середовищ на конкурентоспроможність підприємств і досягнення ними стратегічного успіху. Окреслення таких критеріїв передбачає зосередження особливої уваги на проблематиці управління гнучкістю підприємства як відкритої економічної системи, що має потенціал реагування на позитивні й негативні виклики оточення.

Метою статті є дослідження динамічних змін нестабільного ринкового середовища підприємств спиртової галузі і обґрунтування на цій основі можливостей створення нових сегментів ринку і, відповідно, отримання додаткових джерел прибутку.

Результати досліджень. Окреслено низку важливих передумов, розгляд яких дозволить створити надійне підґрунтя для прийняття ефективних управлінських рішень, зокрема – ємність ринку та рівень коливання попиту, стадія життєвого циклу галузі та потенціал її зростання, рушійні сили галузі та їхній вплив на учасника ринку, висновки про тенденції галузевої структури, потенціал і бар’єри для входження в галузь, потреба в капіталі, технологічні та інноваційні чинники в галузі, галузеві можливості і загрози, а також правові, політичні й соціальні впливи.


Ключові слова


гнучкість; управління гнучкістю; конкурентоспроможність; спиртова галузь; галузева привабливість; централізація управління; мультифункціональність; приватизація

Повний текст:

PDF

Посилання


Tarnavska, N. P. (2008). Management of enterprises competitiveness: theory, methodology, practice. Ternopil: Economic thought.

Ackoff, R. (2002). Planning the future of the corporation. Moscow: Syrin, 2002.

Nagornyy, E. V. (2009). Innovative directions of enterprise sugar and alcohol industries. Problems of science, 1, 37-40.

State economic development revitalization program for 2013-2014. (2013). Retrieved from : http://www. rada.gov.ua.

Ukraine grain exports increased by 14.3%. (n. d.). Retrieved from : http://www.ukrinform.ua/ukr/news.

Alcohol industry development program for 2007-2011. (2006). Retrieved from : http://www. rada.gov.ua.

"Ukrspirt" reduced the sales of alcohol 14.2%. (2014). Retrieved from : http://www.epravda.com.ua/news/2014/02/5/418378/.

ReportoftheAntimonopolyCommitteeofUkraine. Retrieved from : http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/index.

Prysyazhnyuk, M. (2010). Alcohol industry would save only privatization. Mirror week, 06 november. Retrieved from : http://news.dt.ua.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Збірник наукових праць "Економічний аналіз"

ISSN 1993-0259 (Print)  ISSN 2219-4649 (Online)

 

© Тернопільський національний економічний університет

© «Економічний аналіз», 2007-2019