Регресійний аналіз факторів, які визначають споживання продуктів харчування в регіонах України

Olena Valeriyivna Piskunova, Olha Ihorivna Osypova


Анотація


Вступ. Прийняття управлінських рішень щодо забезпечення продовольчої безпеки країни та її регіонів передбачає дослідження на основі емпіричних даних регіональних особливостей споживання населенням продуктів харчування та факторів, що впливають на обсяг та структуру споживання. Потужним інструментом для вирішення цих завдань є методи економіко-математичного моделювання, зокрема регресійного аналізу.

Мета. Мета дослідження - визначення за допомогою регресійних моделей факторів, які впливають на споживання харчових продуктів у регіонах України.

Метод. За допомогою методів кластерного аналізу на основі статистичних даних за 2000-2013 роки щодо споживання базових продуктів харчування виокремлено три групи регіонів, що мають тісний зв'язок з географією та рівнем соціально-економічного розвитку областей. Оцінювання регресійних моделей здійснювалось на основі середніх за кластерами значень показників. Побудовано, зокрема, двофакторні моделі регресії, у яких розглянуто одночасний вплив на обсяги споживання базових продуктів харчування обсягів виробництва відповідного продукту харчування та наявного доходу населення.

Результати. Результати проведеного регресійного аналізу показали, що споживання населенням регіонів України відносно дорогих харчових продуктів, зокрема м’яса, додатно залежить від наявних доходів населення, у той час, як споживання хліба та картоплі має від’ємний зв'язок з доходами населення. Отримано, що у першому кластері, який містить промислово розвинені регіони, провідним є вплив обсягів наявних доходів на рівень споживання продуктів харчування. У другому кластері, який сформували регіони із потужним агропромисловим комплексом, навпаки спостерігається значний вплив обсягів виробництва на обсяги споживання харчових продуктів. У третьому кластері, до якого увійшли менш розвинені регіони із найнижчим рівнем доходів населення, отримано значущу залежність споживання від наявних доходів для всіх базових груп продуктів харчування. Додатна залежність споживання від виробництва тут виявлена для яєць, овочів та картоплі.


Ключові слова


моделювання; регресійні моделі; продовольча безпека; споживання базових продуктів харчування; регіони України; виробництво продуктів харчування

Повний текст:

PDF

Посилання


Odintsov, M. M. (2011). Formation of demand for food. Ekonomika APK. 1 (10), 111-115.

Salo, I. A. (2009). Forecasting demand in the domestic market of fruits and berries. Naukovyy visnyk Natsional'noho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. 1 (149), 284-288.

Yatsiv, I. B., Yatsiv, S. F. (2014). Grade variation of the economic availability of food. Ekonomichnyy analiz. 15 (1), 228-236.

Chekavynskyy, A. N., Selymenkov, R. Yu.. (2014). Modeling of food security in the region. Ekonomicheskie i sotsialnyie peremenyi: faktyi, tendentsii, prognoz. 4 (34), 226-235.

Mudrak, R. P. (2014). Consumer behavior as a factor in household food security. Ekonomichnyy chasopys-ХХІ. 3-4 (1), 27-30.

Mango, N., Zamasiya, B., Makate, C., Nyikahadzoi, K., Siziba, S. (2014). Factors influencing household food security among smallholder farmers in the Mudzi district of Zimbabwe. Development Southern Africa. 31 (4), 625-640.

Regression analysis of the determinants of food security. (2012). Retrieved from : http://www.ifad.org/hfs/thematic/rural/rural_app.htm. Last accessed 20th Apr 2015.

The State Statistics Service of Ukraine (2014). Balances and consumption of basic foodstuffs for the population of Ukraine in 2013. Retrived from: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2014/bl/06/zb_cdnd_14.zip.

The State Statistics Service of Ukraine (2014). Statistical Yearbook of Ukraine for 2013. Retrived from: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2014/zb/10/sz_2013_uk.zip.

Law of Ukraine "On food security". 2011. № 4227 – VI. Holos Ukrayiny.

Resolution "On approval of food sets, sets of sets of non-food products and services for major social and demographic groups» (2000), 656.

Piskunova O. V., Osypova O. I. (2014). Cluster analysis in modeling food security at the regional level. Bulletin of Taras Shevchenko National university of Kyiv. Economics. 1 (9 (162)), 82-89.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Ліцензія Creative Commons
Статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons Із зазначенням авторства - Некомерційна - Без похідних творів 3.0 Неадаптована.

 

Збірник наукових праць "Економічний аналіз"

ISSN 1993-0259 (Print)  ISSN 2219-4649 (Online)

 

© Тернопільський національний економічний університет

© «Економічний аналіз», 2007-2019